Vatandaş artık küçükbaşa da ortak girmeyi düşünüyor

Osmaniye’nin Kadirli İlçesinde Kurbanlık Satıcıları: Maliyetler Arttı, Kurbanlık Fiyatları Yükselmeli

Kadirli’de kurbanlık satıcıları, maliyetlerin önemli ölçüde yükseldiğini belirterek, bu durumun kurbanlık fiyatlarına da yansıması gerektiğini söyledi.

Kurbanlık satıcısı Duran Arslantaş, konuyla ilgili şunları söyledi:

“BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

“Ben küçükbaş hayvan besliyorum. Geçen sene yemin torası 400 liraydı, bu sene 650-670 lira. Kurbanlığın kilosunun 370-400 liraya kadar çıkması gerekiyor bunun, yoksa kurtarmıyor bizleri. Bunun bit iğnesi var, ilaçları var, hapı var, akşama kadar geziyorsun, emeği kolay değil. Bırakmayı düşünüyorum, kurtarmıyor.”

SAMAN 2 KATINA ÇIKTI

Başka bir besici Mehmet Akbaş ise “Bu sene kurbanlığın kilosunun 350 lira olması lazım. Arpaya, küsbeye güç yetmiyor, fenni yeme, hazır yemlere, hiçbir şeye güç yetmiyor. Saman 80 liraydı, 160 lira oldu. Diğer yemler de 350 liradan 700 lira oldu, 650 lira oldu, 600 lira oldu” ifadelerini kullandı.

Hayvan tüccarlığı yapan Ufuk Kubilay da “Tüccarım, üretici yem maliyetleri yüksek olduğundan, süt para etmediğinden bütün hayvanlarını satıyor. Hayvancılık bitiyor. Küçükbaş, büyükbaş tüketiliyor, köylü zor durumda, bu işi bırakıyor” şeklinde konuştu.

“ARTIK İNSANLAR KÜÇÜKBAŞA ORTAK GİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR”

Artan maliyetlerden dert yanan besici Samet Kocaman da şunları dile getirdi:

“Kadirli’de kurbanlık besliyorum. Bu sene maliyetler çok olduğu için geçen seneye göre yüzde yüz her şey artmış durumda, zararına bakıyoruz. Hatta geçen iki kişi geldi kurbanlık bakmaya, aralarında şakalaştılar ‘Ortak mı girsek küçükbaşa, kurbanlığa’ dediler.

Arpanın torbası 580 lira oldu, küsbenin torbası 600 lira oldu. Geçen sene 300-350 lira civarındaydı, yüzde yüz artış oldu. Çok perişan vaziyetteyiz, maliyetler çok arttı. Geçen seneye oranla fazla soran da yoktu zaten kurbanlığı. Böyle giderse çiftçi, çiftçilik yapmayacak, hayvancı, hayvancılığı bırakacak. Millet tarlasını takımını ekmeyecek. Seneye artık kurbanlık bile besleyemeyeceğiz. Et krizi bundan dolayı. Üretici üretimi bıraktığı için et krizi başlıyor.

Maliyetler çok yüksek, aldı başını gidiyor. Üreticinin sonu hüsran. Evinde oturacak, mala mülke bakmayacak. Milletin alım gücü o kadar düşmüş ki, normalde büyükbaşa ortak girilir artık insanlar küçükbaşa ortak girmeyi düşünüyor. Durumlar o kadar kötü yani.”

Related Posts

Yanan otomobili evinin penceresinden söndürmeye çalıştı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde park halindeyken motor kısmından alev alıp yanan otomobile, yakındaki binanın 1’inci katındaki kişi, evinin penceresinden kovayla su döküp söndürmeye çalıştı. Olay anı, cep telefonu kamerasına yansıdı.

ABD TikTok yasağı üçüncü kez uzatıldı

Popüler sosyal medya uygulaması TikTok’a yönelik yasağın perşembe günü uzatılması bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada , TikTok yasağını “muhtemelen” üçüncü kez uzatacağını ancak bunun için Çin Devlet …

Trump ile Netanyahu telefonda görüştü

Trump ile Netanyahu telefonda görüştü

İsrail-İran çatışmasına ilişkin tezkere TBMM’de kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, İsrail’in saldırganlığıyla başlayan ve derinleşen İran ile çatışmalı sürece yönelik Meclis Başkanlığı tezkeresi oybirliğiyle kabul edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Muhalefete laf yetiştirmekten Meclis’in yolunu unuttu

Muhalif isimlere yönelik tepki çeken açıklamaları ile bilinen AKP’nin Bursa milletvekili Mustafa Varank, sosyal medyada sergilediği performansı Meclis’e taşıyamadı. Varank’ın 2025 yılında TBMM’ye herhangi bir kanun teklifi sunmadığı, yazılı soru önergesi, meclis araştırma önergesi ve genel görüşme önergesi vermediği öğrenildi.