Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Iyot Eksikliği ve Tiroit Hastalıkları Üzerine Uzman Uyarısı

Fazla iyot tüketiminin bazı tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin erişkinlerin yanı sıra çocukları da etkilediğini vurguladı. İyot eksikliğinin özellikle gebelik döneminde ciddi sorunlara yol açabileceğini aktaran Prof. Dr. Kılıçlı, annenin yeterli iyot alamamasının bebeğin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ve ilerleyen yaşlarda IQ düşüklüğüne ve öğrenme güçlüğüne neden olabileceğini belirtti.

Tiroit hormonlarının sağlıklı çalışabilmesi için iyotun hayati bir element olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kılıçlı, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine değil, hormonal yetersizliklere de sebep olabileceğini açıkladı. Özellikle gebelik döneminde annenin iyot eksikliğinin, çocuklarda kalıcı zeka geriliğine neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

“İyot eksikliği zihinsel gelişimi engelleyebilir” diyen Prof. Dr. Kılıçlı, “Fazla iyot tüketimi de tehlikeli olabilir” uyarısında bulundu. Fazla iyot alımının bazı tiroit hastalıklarını tetikleyebileceğini belirten Kılıçlı, Haşimato hastalığında fazla iyotun eksikliği derinleştirebileceğini ve Graves hastalığında ise hormon salgısını artırabileceğini aktardı.

Doğal yollardan iyot alınabilineceğini vurgulayan Prof. Dr. Kılıçlı, deniz ürünlerinin en zengin iyot kaynaklarından biri olduğunu ve iyotlu tuzların da önemli birer kaynak olduğunu belirtti. Gebelik döneminde iyot takviyesinin gerekebileceğini ifade eden Kılıçlı, hekim kontrolünde iyot seviyesinin takip edilerek gerekirse takviye yapılması gerektiğini söyledi.

Related Posts

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.