Telefonlar için yeni etiket zorunluluğu

Avrupa Birliği, Akıllı Telefon ve Tabletler İçin Yeni Düzenlemeyi Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Uygulanacak etiket sistemi ile 20 Haziran 2025’ten itibaren Avrupa’da satılacak tüm yeni telefon ve tabletlerin kutularında ‘enerji verimliliği, pil performansı, yazılım desteği ve tamir edilebilirlik’ gibi bilgileri içeren etiketler kullanılacak. ShiftDelete’nin haberine göre yapılacak değişiklikler, enerji verimliliği etiketlerinin yalnızca beyaz eşya gibi ürünlerle sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Akıllı cihazlara yönelik geliştirilen bu etiketleme sistemiyle, kullanıcıların ürün tercihinde daha bilinçli karar verebilmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan kriterlere göre; üreticilerin cihazları darbelere, toza ve suya karşı dayanıklı şekilde üretmesi gerekiyor. Ayrıca cihazlarda kullanılan bataryaların, en az 800 tam şarj-deşarj döngüsünden sonra dahi kapasitesinin en az yüzde 80’ini koruyabilmesi şart koşulacak.

UYGULAMA ESKİ ÜRÜNLERİ KAPSAMAYACAK

Etiket sisteminin önemli maddelerinden biri de tamir edilebilirlik olacak. Üreticilerin, bir cihaz satıştan kalktıktan sonra yedi yıl boyunca yedek parça sağlaması ve bu parçaları en geç 5 ila 10 iş günü içinde temin edebilmesi gerekiyor.

Buna ek olarak, satış sonrası yazılım güncellemesi desteği de zorunlu tutulacak. Cihazların piyasadan kalktıktan sonra en az beş yıl daha güncelleme alması şartı, üreticilerin uzun vadeli destek sunmasını gerektiriyor.

Uygulama, 2025 öncesinde satışa çıkan ürünleri kapsam dışında bırakıyor. Ayrıca bu yeni etiket sisteminin, yalnızca Avrupa pazarıyla sınırlı kalmayıp dünya genelinde de standart haline gelmesi bekleniyor.

Related Posts

İYİ Parti’den GATA’da tedavi gören askerlere ziyaret: ‘Saldırıları niye gizliyorsunuz?’

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Turhan Çömez, “Bu alçak terör örgütünün askerlerimize kahraman Mehmetçiğe yapmış olduğu saldırıları niye gizliyorsun? Milli Savunma Bakanlığı’na bir kez daha çağrıda bulunuyorum, bu olayın bütün detaylarını kamuoyuyla paylaştık. Artık inkar edecek, saklayacak bir durumunuz yok” ifadelerini kullandı.

Hatay ateş çemberinde: Yangın evlere sıçradı, tahliyeler başladı

Hatay’da orman yangını nedeniyle göz gözü görmüyor. İki gündür yangınlarla mücadele devam ederken yangın evlere sıçradı, Alahan tahliye ediliyor.

Şort kazasını dünya konuşmuştu: İş teklifleri yağıyor

ABD’li engelli koşucu Chris Robinson, Çekya’nın Ostrava kentinde 24 Haziran’da düzenlenen Golden Spike yarışlarında talihsiz bir ‘kıyafet kazası’ yaşamasına rağmen hem yarışı kazandı hem de yeni iş fırsatlarının kapısını araladı…

Kerkük’e füze saldırısı: Havalimanında yangın çıktı

Irak’ın Kerkük kentindeki Uluslararası Kerkük Havalimanı’na 3 füzenin düştüğü bildirildi. olayda 1 kişinin yaralandığı bildirildi.

Dmitriy Kiselev: Sputnik Azerbaycan Temsilciliği’nin başına gelenler ‘adaletsizliktir’

Rossiya Segodnya Medya Grubu Genel Müdürü Dmitriy Kiselev, Bakü’deki Sputnik Temsilciliği’nin başına gelenleri adaletsizlik olarak nitelendirdi.

Fransa’dan Gazze çıkışı: ‘Tanımakta kararlıyız’

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, “Filistin devletini tanımakta kararlı olduklarını” dile getirdi. Barrot, Gazze Şeridi’nde son bir ayda gıda dağıtımı sırasında 500 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 4 bin kişinin yaralandığını belirtti.