Nedir mineral raporu: Çin’in hakimiyeti ABD savunma sanayisini tehdit ediyor

Amerika’nın Silah Sistemleri Çin’den Temin Edilen Minerallere Dayanıyor

Govini tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin’in ihracatını kısıtladığı galyum, germanyum, tungsten ve tellür gibi kritik mineraller, Amerika’nın silah sistemlerinin yüzde 78’inde kullanılıyor.

Raporda, Amerikan savunma sanayisinin ürettiği 1900 silah sisteminin incelendiği ve bu sistemlerde kullanılan kritik minerallerin büyük çoğunluğunun Çin’den tedarik edildiği belirtildi.

Özellikle savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4’ünün, tellürün yüzde 91,2’sinin Çin’den sağlandığı vurgulandı. Ayrıca, antimuanın sadece yüzde 19’unun Çin dışından temin edilebildiği ifade edildi.

Rapora göre, askeri donanımlarda bahsi geçen minerallere olan bağımlılık Deniz Piyadeleri’nde yüzde 61,7’ye, donanmada ise yüzde 91,6’ya kadar çıkabilmektedir. Bu durumun, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik pazarlıklarda koz olarak kullanılmasının yanı sıra maliyetleri artırarak üretim takvimlerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Raporda ayrıca, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sistemi için kızıl ötesi odak düzlemi dizilerinde antimuan, AN/SPY-6 radarlarının yapımında galyum, nükleer serpinti algılama sistemleri ve Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum, zırh delici tank mühimmatında tungsten, RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde tellür kullanıldığı belirtildi.

ABD, ÇİN’E TEMELDEN BAĞIMLI DURUMDA

Raporda, Çin’in ihracat kontrolü getirdiği 5 kritik mineralin savunma sanayisinde kullanımının son 15 yılda yüzde 23,2 arttığına ve ABD’nin silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e büyük ölçüde bağımlı olduğuna işaret edildi.

Raporda yer alan şu ifade dikkat çekti: “Çin’in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, bilinen bir sırrı ifşa etti; siyasi söylemlere rağmen ABD, silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e temelden bağımlı durumda.”

Raporda, Çin kaynaklı bu sınamaya karşı yerel üretim kapasitelerinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi önerisinde bulunuldu.

TRUMP’A KARŞILIK OLARAK NADİR ELEMENT İHRACATINA KONTROL GETİRİLDİ

Çin, ABD’nin çip sektörü başta olmak üzere uyguladığı kısıtlamalara karşılık olarak galyum, germanyum, antimuan ve tarife artışlarına karşı tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum ihracatına kontrol getirdi.

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamındaki tarife artışına karşı da samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının yer aldığı 7 kategoride nadir toprak elementini ihracat kontrol listesine aldı.

17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık yüzde 90’ını üreten Çin, ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Otobüste uyuşturucu araması: Bir şüpheli gözaltında

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bir yolcu otobüsünde yapılan aramada, yolculardan birinin üzerinde uyuşturucu madde ele geçirildi.

Adana’da klima ustası üçüncü kattan düştü

Adana’da klima montajı yaparken dengesini kaybeden Halil Balcı, üç katlı binanın çatısından düşüp, yaralandı.

Özgür Özel’den İBB soruşturmasına tepki: “Gözaltılarla İstanbul’u depreme karşı savunmasız bıraktılar”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB soruşturması kapsamında yaşanan gözaltılara tepki göstererek, “İstanbul’u depreme karşı savunmasız bıraktılar.” dedi.

D-100’de 5 araç birbirine girdi: Yaralılar var

Kocaeli D-100 Karayolu’nda 5 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Kaza nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı.

Ceyhan Nehri’nde ceset bulundu

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki Ceyhan Nehri’nde 42 yaşındaki Ahmet Azal’ın cansız bedeni bulundu.

Hindistan’dan medyaya uyarı: Operasyonlarını canlı yayımlamayın

Hindistan’daki Enformasyon ve Yayıncılık Bakanlığı, ulusal güvenlik gerekçesiyle medya kuruluşlarına ve sosyal medya kullanıcılarına, savunma operasyonları hakkında canlı yayın yapmama ve hassas bilgileri paylaşmama çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir