Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Antimikrobiyal Dirençle Mücadelede Yeni Adımlar Atılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antibiyotiklere karşı gelişen direnç sonucu ortaya çıkan antimikrobiyal direnci ele almak için harekete geçiyor. DSÖ, birkaç ay önce yayımladığı “Öncelikli Bakteriyel Patojenler” listesi ile dikkat çekiyor. Listede yer alan 15 bakteri ailesi, antibiyotiklere karşı gelişen dirençleri nedeniyle özellikle tehlikeli olarak sıralanıyor.

DSÖ uzmanları, bu rehberin yeni tedavi seçeneklerinin araştırılması, uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi ve inovasyonun desteklenmesi için yol gösterici olacağını belirtiyor. Antimikrobiyal direnç, birçok mikroorganizmanın ilaçlara karşı direnç geliştirmesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum enfeksiyonların daha ağır seyretmesine, yayılmasına ve sonuç olarak morbidite ile mortalitenin artmasına yol açabiliyor. Uzmanlar, direncin özellikle ilaçların yanlış, aşırı veya gereksiz kullanımından kaynaklandığını belirtiyor.

DSÖ Antimikrobiyal Direnç Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, “Öncelikli bakteriyel patojenler listesi, ilaç dirençli enfeksiyonların küresel yükünü analiz ederek hazırlandı” diyor. Ancak uzmanlar, günümüzde en büyük endişenin mantar enfeksiyonlarının yayılması olduğunu belirtiyor. Özellikle bazı mantar türleri, sağlıklı bireylerde ve zayıf bağışıklıklı hastalarda ciddi hastalıklara sebep olabiliyor.

Pittsburgh Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Neil Clancy, mantarlar hakkında, “Mantarlar, insan hücrelerine daha yakın akraba oldukları için yeni antifungal ilaç geliştirirken insan hücrelerine zarar vermemeye dikkat etmeliyiz” diyor.

Mantar Enfeksiyonlarına Karşı Kısıtlı İlaç Seçenekleri

Mantar enfeksiyonlarına karşı mevcut ilaç seçenekleri oldukça sınırlı. CDC’ye göre dünya genelinde sadece 17 antifungal ilaç kullanılıyor. Bu durum, mantar kaynaklı enfeksiyonlar ve bu enfeksiyonların neden olduğu ölümlerin sayısının artmasına sebep oluyor. Bu da süper bakterilerle bağlantılı ölümlerle benzer bir kayba işaret ediyor. Bilim insanları ve sağlık otoriteleri, hem bakteriyel hem de mantar enfeksiyonlarıyla mücadelede yeni stratejilerin hızla devreye sokulması gerektiğini vurguluyor. Özellikle antifungal ilaç geliştirme çalışmalarının hız kazanması, küresel sağlık güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Related Posts

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.