Büyük yangınların dile getirilmeyen gerçeği: Köylüler

Anız Yakmanın Yangınlar Üzerindeki Etkileri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, tarım sektöründe çalışanların oranı 2024 yılında %14,6 ile %14,8 arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak, her biçerdöverin hasat sonrası arazide bıraktığı saplar, mibzer ve pulluk makinelerinde tıkanmalara neden olabilmektedir. Bu tıkanmaların önüne geçebilmek için hasat kökünün toprağa karıştırılmadan sökülmesi gerekmektedir.

Birçok çiftçi, alternatif tarım yöntemlerinin pahalı olması sebebiyle anız yakma işlemini tercih etmektedir. Anız yakma işlemi, hızlı, kolay ve düşük maliyetli olduğu için sıkça tercih edilmektedir. Ancak, yaz mevsimindeki yoğun sıcaklık ve rüzgar nedeniyle anız yakma işlemi orman yangınlarına yol açabilmektedir.

1993 yılında anız yakma uygulaması yasaklanmasına rağmen, Türkiye’de her yıl meydana gelen yangınların büyük bir kısmı hala anız yakma nedeniyle çıkmaktadır. Anız yakmanın büyük yangınlara etkileri ise şöyle sıralanabilir:

  • Kontrolsüz Yayılma Riski: Rüzgarın etkisiyle anız yangını çevredeki kuru ot, çalı ve ormanlık alanlara kolayca sıçrayabilir. Özellikle hızlı rüzgarlar yangını hızla yayarak büyük alanlara zarar verebilir.
  • Yangının Kontrol Zorluğu: Tarla kenarlarında yangını kontrol altına almak için yeterli tedbirler genellikle alınamamaktadır. Bu durumda anız yangını hızla büyüyerek orman veya yerleşim yerlerine zarar verebilir.
  • Ekonomik ve Ekolojik Zarar: Anız yangınları sadece tarladaki organik maddeyi yok etmekle kalmaz, aynı zamanda çevredeki canlılara ve ekosisteme zarar verir. Ormanlık bölgelerde çıkan anız yangınları, ciddi maddi kayıplara neden olabilir.

Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereği anız yakma yapan çiftçilere ceza kesilirken, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Doğanay Tolunay’a göre, 2024 yılında meydana gelen 3 bin 797 yangının %7’si anız yakma sonucu çıkmıştır.

16-23 Temmuz tarihleri arasında Dokuz İlde Anız Yangını!

Anadolu Ajansı’nın haberlerine göre, Tekirdağ, Bilecik, Bursa, Amasya ve diğer dokuz ilde 16-23 Temmuz tarihleri arasında anız yangınları meydana gelmiştir.

Orman Yangınlarına Fatura Ağır!

Son beş yılda çıkan orman yangınları sonucunda toplamda 41 bin 344 hektar orman alanı (yaklaşık 55 bin 150 futbol sahası) tahrip olmuştur. Bu yangınlar ekosisteme büyük zarar vermektedir.

Related Posts

Güney Kıbrıs’taki yangında evler yandı: 2 kişi öldü 10 kişi yaralandı

Güney Kıbrıs’ın Limasol kenti yakınlarında çıkan orman yangınında evler ve arabalar yandı , yüzlerce kişi tahliye edildi, 2 kişi öldü, 10 kişi ağır yaralandı. Yangının yaklaşık 100 kilometrekarelik alanda etkili olduğu belirtildi.

Balıkçıların oltasına dev köpek balığı takıldı

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi açıklarında, 100 kilo ağırlığında mavi köpek balığı balıkçıların oltasına takıldı.

Pezeşkiyan’dan İsrail’e yeni saldırı sinyali: Gerekirse yeniden vururuz

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, “İsrail’in her türlü askeri saldırısına karşı hazırlıklıyız. Güçlerimiz, gerektiğinde İsrail’in derinliklerini yeniden hedef alabilecek durumda.” ifadelerini kullandı.

Eurofighter anlaşması imzalandı! İsrail ve Yunanistan şokta

MSB, Eurofighter anlaşmasının imzalandığını duyurdu. Milli Savunma Bakanı Güler, İngiltere Savunma Bakanı Healey ile bir araya gelerek Eurofighter Typhoon kullanıcısı olarak kabule ilişkin tam kapsamlı bir anlaşmaya yönelik Mutabakat Zaptı imzaladı. Türk savunma sanayiine ve hava gücüne stratejik katkı sağlayacak bu hamle, İsrail ve Yunanistan’da şok etkisi yarattı.

Bursa’da beton zemine düşen işçi ağır yaralandı

Bursa’da, bir fabrikanın çatısından beton zemine düşen işçi ağır yaralandı.

Temmuz ayının son anketi ortaya çıktı: Birinci parti tartışmalarına gençlerden farklı yanıt

ORC Araştırma, 16-20 Temmuz tarihleri arasında 2 bin 470 kişiyle yapılan anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.