Yeşil yapraklı sebzeler
Kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını desteklemenin yanı sıra lahana, ıspanak, pazı ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler tekrar tekrar yenebilecek en iyi yiyeceklerden bazılarıdır. Yeşil yapraklı mikro besinler, özellikle de sağlıklı bir bağışıklık sistemini geliştirmek için gerekli olan C vitamini ve K vitamini açısından zengindir.
Yeşil yapraklı sebzelerdeki diğer bağışıklık güçlendirici besinler arasında beta-karoten ve folat veya B9 vitamini bulunur. Üstelik hiçbir şekilde salatalarla sınırlı değilsiniz. Serinletici bir yeşil smoothie yapmayı deneyebilir veya çorbalara, güveçlere, omletlere, makarnaya ve tahıl kaselerine bir avuç dolusu yeşillik ekleyebilirsiniz.
Probiyotik gıdalar
Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi probiyotik gıdalar dikkat çekiyor. Bağırsak işlevi bağışıklıkla bağlantılı olduğundan, probiyotik açısından zengin bu seçimler sağlığınız için birebirdir.
Probiyotik gıdalardaki iyi bakteriler bağırsak zarındaki bağışıklık hücrelerini güçlendirir ve bu mikroplar aynı zamanda normalde vücutta bulunamayacak besinleri üretmek için gıdaları metabolize eder. Uzmanlar diyetinize haftada iki ila üç kez probiyotik gıdalar eklemenizi önerir.
Turunçgiller
Portakal ve greyfurt gibi turunçgiller C vitamini açısından zengindir. Bu besin, hastalıkla mücadele beyaz kan hücrelerinin (yani bağışıklık hücreleri) üretimini teşvik ettiği için birinci sınıf bağışıklık fonksiyonu için gereklidir.
Meyveler
Meyveler, sağlıklı hücrelerin zararlı moleküllerden korunmasına yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Meyveler ayrıca sindirim sistemindeki iyi bakterileri destekleyen temel bir bağışıklık besin maddesi olan C vitamini (özellikle çilek) ve lif içerir.
Yağsız protein
Bitkisel gıdalardan aldığımız vitaminler ve antioksidanlar sıklıkla bağışıklık fonksiyonuyla ilişkilendirilse de protein de bir o kadar önemlidir.
Protein vücudun dokuları ve kasları onarmasına, antikorlar oluşturmasına ve bağışıklık fonksiyonu için gerekli amino asitlerin sentezini desteklemesine yardımcı olur. Yağsız protein kaynaklarına örnek olarak fasulye, mercimek, derisiz tavuk veya hindi ve beyaz etli balıklar verilebilir.
Yeşil çay
Canlandırıcı yeşil çay, çay çekmecenizde mutlaka bulunması gereken bir şeydir. Yeşil çay, epigallokateşin gallat adı verilen bitki bileşiği de dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlara sahiptir.
Bu bileşik vücuttaki iltihabı azaltmaya ve işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir.