TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB, Sağlık Bakanlığı’na İstek Üzerine Kürtaj Reddine İlişkin Uyarıda Bulundu

Türk Tabipleri Birliği (TTB), isteğe bağlı kürtaj taleplerinin gerekçesiz reddedildiğine dair bildirimler üzerine Sağlık Bakanlığı’na yazı yazdı. Prof. Dr. Pınar Saip, “Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor” dedi.

TTB, mevzuat çerçevesinde yapılan isteğe bağlı kürtaj başvurularının gerekçesiz şekilde reddedildiğine dair bildiriler üzerine 4 Haziran’da Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulundu.

Yazıda, istenmeyen gebeliklerin sona erdirilmesinin belirli koşullar altında mevzuatla güvence altına alındığı hatırlatılarak, bu hizmete erişimde yaşanan engellerin gebe kadınların bedensel ve ruhsal sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığı belirtildi.

TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, kürtajın bir hak olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi: “Çiftlerin istediği zaman istediği kadar çocuk sahibi olma hakları var. İstenmeyen gebeliklerin yasal süreler içinde kamu hastanelerinde kürtaj imkânı hemen hemen yok gibi. Kadınlar ya özel hastanelere başvuruyor ya maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor. Maalesef bu durum kadın bedeni üzerinden sağlanan bir politika. Kamu kadınlar için ücretsiz doğum kontrol yöntemlerine ulaşımı mutlaka sağlamalı.”

Saip ayrıca, toplumun doğum kontrol yöntemleri hakkında yeterince bilgilendirilmediğini belirtti ve Bakanlığın ücretsiz doğum kontrol hizmetlerine erişimi sağlamadığını söyledi.

Related Posts

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Dünya yeni bir krizle karşı karşıya! Toprakta ve havada bulunuyor, nedeni yanlış ilaç kullanımı!

Dünya Sağlık Örgütü, toprağa ve havaya karışan Coccidioides cinsine ait mantar sporlarının hem bağışıklık sistemi zayıf hem de sağlıklı bireylerde yaygın koksidioidomikozis enfeksiyonlarına yol açarak küresel bir halk sağlığı krizine dönüşebileceği uyarısını yaptı.